• Удружење грађана Видо

    2011 – Медиократија

    У мају 2011. године је Виду одобрен мултимедијални пројекат Медиократија у оквиру програма Центрифуга и замишљен је као циклус предавања и музичког програма. Реализован је у септембру и октобру 2011.године и везан је за медијску слику у Србији 90-их и данас. Циљ је био указивање на важност стварања критичког и самосталног мишљења о стварима које нас окружују и не дозволити да нам свест искључиво обликују медији. Пројекат Медиократија је реализован уз помоћ програма BCIF-а Центрифуга и Erste банке, медијске подршке Радио телевизије Крагујевац, Дома омладине из Крагујевца, клуба „Сода“ и тима Медијске археологије из Београда која је уступила своју архиву.

    Прва активност под називом „Информативна самопослуга“ је била 3. септембра 2011. Разговарали смо о локалној медијској сцени наспрам информативне самопослуге у којој су национални медији увек имали богату потрошачку корпу, узимајући шта им је одговарало. Владимир Пауновић и Бранко Вучковић су нам открили принципе функционисања крагујевачке медијске машинерије. После трибине у Дому омладине наступио је бенд Dishumanity.

    Наредна активност је била 17. септембра под именом “Машинерија забаве“ и гости су били Ивица Ђорђевић, Милан Тешић и Влада Пауновић. Говорило се о механизмима народног весеља које је тада, баш као и данас, било условљено економским интересима и пропуштано кроз филтер државне управе. Од 22 часа у башти Дома омладине уследио је концерт крагујевачких пунк легенди KBO! а предгрупа је био бенд Brainwashed.

    У октобру су такође реализоване две активности на пројекту. Прва активност је била 1. октобра у Дому омладине под именом „Гласачка машина“ одакле смо са безбедне удаљености посматрали бројање гласачких листића, истраживали технике опозиције и медија и говорили о предизборним кампањама у магли српског етра деведесетих. Гости су били Александра Секулић из ЦЗКД, Влада Пауновић и Lou Benny. После трибине у клубу Сода наступили су Lou Benny и Verbal. Нашу видео најаву за 3. догађај „Гласачка машина“ можете погледати на следећем линку:

    Последња активност „Владавина медија“ је била реализована 15. октобра у Дому омладине. Тема је била хипнотичко дејство телевизије и слика који нас држи прикованим за екран, чинећи нас немом публиком која се задовољава програмом у боји. О теми су говорили Срђа Вучо, Јован Бачкуља, Бране Карталовић и Александар Ђорђевић. После трибине у клубу Сода посетиоци су могли видети наступ крагујевачког dnb састава „Sofa Kru” и београдског dnb дуа „Codex“.

    Оставите одговор

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    *

    Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>