• Удружење грађана Видо

  Конференција ЦРНПС-а о дотацијама за НВО са линије 481

  Конференција Центра за развој непрофитног сектора (ЦРНПС) о дотацијама за невладине организације из републичког и локалних буџета одржана је 6. марта 2013. године у Медија центру. Конференцију је отворио директор ЦРНПС Александар Братковић, указујући на значај улоге државе у финансијској одрживости невладиног сектора.

  Јадранка Јелинчић, директорка Фондације за отворено друштво Србија, нагласила је важност грађанског надзора јавних финансија и најавила да ће следећа велика тема бити ефективност трошења средстава као и програмски буџет. „Питање одговорног трошења буџета је одговорност и власти и оних који су добитници буџетских средстава“, рекла је она. С обзиром да не постоји јасна дефиниција цивилног сектора, нагласила је Јадранка Јелинчић, кроз дотације за невладине организације финансирају се поред удружења грађана и политичке партије, верске заједнице и спортски клубови. „Вршење утицаја на јавне политике је дуг и тежак процес, посебно у земљама које се не одликују ни јавним дијалогом ни консултативним процесом доношења одлука. Сада, шест година касније осећамо ефекте тих напора и нешто почиње да се мења“, рекла је Јадранка Јелинчић.

  Центар за развој непрофитног сектора од прошле године увео две новине у своје истраживање о буџетској линији 481 која је намењена невладиним организацијама. ”Прво, одлучили смо да поред нашег уобичајеног објављивања свих добитника буџетских средстава на националном нивоу, више осветлимо финансирање дотација за невладине организације из буџета локалних власти. Друго, проширили смо своје истраживање са информација о томе ко је финансиран и у којем износу, на тему шта је заправо финансирано, да ли је поштована процедура и какви су ефекти постигнути овим средствима”, рекла је Ивана Стевановић, координаторка Пројекта у ЦРНПС-у.

  Врховни државни ревизор у сектору за ревизију буџета локалних власти Душко Пејовић рекао је да ће ускоро, осим ревизије финансијских извештаја и ревизије усклађености бити уведена и ревизија сврсисходности улагања јавних средстава. Станојла Мандић, заменица Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, на конференцији је истакла проблем ћутања администрације као проблем с којим се не суочава само цивилни сектор. Милена Бановић, шефица Одсека за планирање и стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва у Канцеларији за сарадњу са цивилном друштвом Владе Републике Србије, говорила је о корацима које Канцеларија предузима како би се повећала транспарентност буџетских давања намењених невладином сектору.

  Пројекат спроводи Центар за развој непрофитног сектора у оквиру пројекта „Надгледај, рачунај, учествуј!“, уз подршку Амбасаде Краљевине Норвешке и Фондације за отворено друштво. На обукама за грађански мониторинг јавних финансија које су спровођене у Крагујевцу, једно од удружења које је прошло све циклусе је и Удружење грађана Видо.

  Објављено: 14. март 2013.

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  *

  Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>