• Удружење грађана Видо

  Победници конкурса Центрифуга 2013

  Ерсте Банк а.д. Нови Сад и Траг фондација (бивши Балкански фонд за локалне иницијативе – BCIF) доделили су седми пут награде организацијама са најбољим пројектима и идејама на тему културне децентрализације. Ове године, поред седам пројеката из различитих крајева Србије који су подржани кроз конкурс „Центрифуга“, по први пут је награђен и један пројекат у оквиру „Центрифуге+“, чији је циљ да подржи организације које кроз умрежавање на локалу реализују пројекте усмерене ка већој употреби јавних простора.

  На догађају „Умрежавање кроз Центрифугу“ пре представљања победничких пројеката, досадашњим учесницима и добитницима обратила се Андреа Брбаклић, извршна директорка у Ерсте Банци: „Овакве иницијативе су врло важне, јер су ту да нас као друштво продрмају, изведу из летаргије и покрену промене“. Тања Бјелановић, програмска директорка Траг фондације, рекла је да ново име организације коју представља управо симболише вредности „Центрифуге“, повезујући младе људе који својим иницијативама остављају дугорочан траг у локалним заједницама из којих долазе. Присутнима се обратио и Димитрије Тадић из Министарства културе и информисања: „Вредност Центрифуге није само у новчаним донацијама, чији су износи врло значајни и у висини су оних које Министарство додељује професионалцима у култури и савременој уметности, већ и у упознавању и умрежавању свих досадашњих и овогодишњих победника, који су спремни да мењају своје локалне средине на боље“.

  Идеја за коју је наше удружење добило подршку за реализацију пројекта је организовање фестивала стендап комедије у Крагујевцу. На фестивалу стенд ап комедије поред познатих комичара, учествоваће и сви млади који сматрају да имају талента у овој форми уметничког изражавања. Остали добитници су Културна мрежа Дунав из Нових Бановаца, неформална група младих уметника из Шапца „Отворена галерија HD”, Удружење инвалида церебралне и дечије парализе из Ужица, неформална група младих из Пожеге „Rockonstrukcija“, неформална група „C6H6 Kids“ из Панчева , Асоцијација младих из Крушевца и у оквиру „Центрифуге+“, подржан је Студио 5 из Сомбора.

  О пројекту „Центрифуга“: Центрифуга је пројекат културне децентрализације којим Ерсте Банка, заједно са Траг фондацијом, већ седам година подржава културне и друштвено ангажоване садржаје у локалним срединама ван Београда, Новог Сада и Ниша. Кроз Центрифугу је до сада подржано 42 пројекта из 25 градова Србије, са улагањима која премашују 200000 евра.

  Објављено: 6. октобар 2013.

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  *

  Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>