• Удружење грађана Видо

  Представници цивилног сектора у посети Бриселу

  У периоду од 10. до 13. децембра делегација коју су чинили представници цивилног сектора из Централне Србије је била у студијској посети Бриселу. Студијску посету су припремили представници Асоцијације за подршку демократији и људским правима DEMAS из Чешке Републике у сарадњи са лобистом Централне Србије у Бриселу госпођом Борком Томић. Делегацију Србије чинили су чланови невладиних организација Милениум, Видо, Визија, Сунце, BIP, eBusiness Club, представница Регионалне агенције за економски развој и један представник општине Лапово.

  Циљ посете је био да се цивилни сектор из Централне Србије упозна и истражи начин функционисања европских институција у Бриселу и на лицу места стекне увид у конкретне методе рада и успех њихове примене у пракси. Намера је била и да се размотре могућности сарадње са цивилним сектором из Србије, као и да се дискутује о могућој будућој кооперацији на пољу нових конкретних пројеката како би се утицало на повећање опште користи у друштву.

  Првог дана студијске посете делегација Централне Србије имала је прилику да посети EESC (Европски економски и социјални комитет), где је Г-дин Aurélien Juliard задужен за сектор екстерних односа и администратор за Западни Балкан и Турску говорио о EESC-у као мосту који спаја Европу и цивилно друштво. Након тога, делегација Србије је посетила Parlamentarium – где су кроз интерактивно путовање Европом у 3D технологији могли да се упознају са историјом Европске Уније. Посетили смо Европску Комисију (EC), где је Г-дин Henk Visser представио ЕC и упознао делегацију Србије са начинима на које пружају подршку цивилном друштву. Последњи састанак је био у International Bureau of Youth (BIJ) где се представницима Централне Србије представио Г-дин Thierry Dufour и презентовао рад, мисију и међународни контекст своје организације.

  Другог дана студијске посете српска делегација имала је састанак са господином Victor Tilea у Комитету Региона који је представио начине на које се изриче мишљење Србији и осталим земљама у региону. Након састанка у Комитету Региона, делегација из Централне Србије је посетила European Citizen Action Service (ECAS) где је Г-дин Кенан Хаџимусић објаснио чиме се ECAS бави, како помажу грађанима ЕУ, које информације пружају, како и где се може аплицирати. Последњи састанак у оквиру посете Бриселу делегација Србије је имала са European Projects Association где је Г-ђа Rita Borgnolo објаснила како се користи форум за налажење партнера, посла и читање ЕУ вести “My Europe”.

  На крају, треба истаћи врло значају улогу Борке Томић, лобисткиње Шумадије у Европском парламенту. Рад Борке Радовановић је битан не само за Шумадију као регион, већ и за земљу Србију. Повезивањем са областним институцијама и организацијама из Србије Европске уније омогућиће се бржи развој Шумадије и Србије, а чешће присуство представника Србије у Бриселу, центру Европске уније где се доносе битне одлуке за целу Европу, омогућиће боље искоришћење фондова намењених Србији и коришћење добрих пракси рада у различитим областима живота у Србији.

  Објављено: 18. децембар 2012.

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  *

  Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>