• Удружење грађана Видо

  Тамо далеко

  Острво Видо Удружење грађана Видо ће од августа ове године реализовати пројекат под називом „Тамо далеко“. На конкурсу Министарства омладине и спорта за реализaцију и афирмисање међународне сарадње у области омладинског сектора смо једна од 12 одабраних организација у другом кругу. Пројектом „Тамо далеко“ Удружење грађана Видо жели да на нов и креативан начин младима укаже на значај и повећа знање о једном од најдраматичнијих тренутака српске историје, односно повлачењу Срба кроз Албанију у Првом светском рату.

  Млади данас све више показују недовољно знање и незаинтересованост за националну историју. За такво стање нису криви само млади већ и општа ситуација у земљи а нарочито у медијима где су светли моменти наше прошлости скрајнути у други план или чак лоше представљени. Један од таквих периода је управо прелазак Срба преко Албаније који нас је инспирисао пре 4 године да се оснујемо и удружењу дамо име Видо.

  Како је потребно познавати прошлост да бисмо боље разумели садашњост, мислимо да је јако битно да младима на иновативан и њима близак начин представимо овај историјски тренутак. Кроз активно учешће младих у креирању активности којима се подстиче њихова мобилност и информисање кроз неформално образовање добили би прилику за квалитетним провођењем слободног времена.

  У неколико градова у Србији организоваће се низ интерактивних радионица уз активно учешће младих на којима ће се обрађивати горе поменути период српске историје. Најактивнији млади и представници партнера на пројекту ће бити укључени у студијску посету Крфу (острво Видо) и Солуну (Зејтинлик) где ћемо радити на обнављању везе између два народа и покушати да увидимо које су могућности за трајнијим видовима сарадње у будућности. Током целог пројекта ћемо креирати видео материјале о активностима, који ће по повратку младих у Србију бити преточени у документарни филм који ће се приказивати у више градова Србије.

  Објављено: 12. август 2013.

  Затворено за коментаре.